Елсол изгради покривна фотоволтаична електроцентрала с 200 кWp

Целта на Елсол е да се реализира в изграждането на покривни електроцентрали, защото според експерти на фирмата това е бъдещето в равитието на слънчевата енергетика в България.


Първата фотоволтаична централа на Елсол…


Фирма Елсол завърши изграждането и въведе в експлоатация първата си фотоволтаична централа разположена на покрив с мощност от почти 200кWp през месец май 2012г. Централата е в град Кърджали и се намира на покрива на строителен хипермаркет Васмар.

…изградена от Fronius IG Plus


За реализацията на централата са използвани инвертори Fronius IG Plus и модули на компания намираща се в Топ 5 на най-големите компании производителки на модули през 2011г. – Canadian Solar. Модулите са 800 броя и са с мощност 245Wp. Те отговарят на стандартите IEC 61215, IEC 61730, IEC 61701, UL 1703, KEMCO, CEC Listed, CE, JET и MCS. Активираната системата се очаква да генерира около 250 МWh ­годишно.Възвръщаемост на инвестициите


Фотоволтаичната централа раз­положена на покрив допринася за подобряване на възвръщаемостта на инвестициите за всеки собственик на хале или търговски обект чрез оптимизиране на наличните си покривни площи. По този начин си гарантира постоянен приход независимо от другата си дейност. Конструкцията и монтажа на панелите е съобразен с конкретните изисквания към всеки покрив като така се гарантира цялостта и водонепропускваемостта на покрива. Инверторите и панелите, които са използвани имат подобрени характеристики и гаранции за произход и качество.


В момента се въвежда в експлоатация още една покривна инсталация, която също е изпълнена с модули Canadian Solar и с най-новите инвертори на един от най-големите производител на инвертори в света SMA Германия.


Leave a Reply